Duurzaam wonen: 10 praktische tips

Duurzaam wonen: 10 praktische tips

Mood accu - Lumigrip

Duurzaam wonen is al een tijdje een groeiende trend. In toenemende mate wordt hieraan aandacht geschonken bij keuzen voor materialen en de inrichting van woningen. Ook is er steeds meer aandacht voor hoe men woont en alle aanwezige installaties en apparatuur gebruikt . En hoe zit het bij u? Het verduurzamen van uw woning is naast de winst die het oplevert voor het milieu, ook heel interessant voor uw eigen portemonnee. Maar wat is duurzaam wonen nu precies? En hoe maakt u uw woning en interieur duurzaam? Wij leggen het u graag uit.

Wat is duurzaam wonen?

Duurzaam wonen is een breed begrip en veelal meer dan men denkt. Het is een investering in de toekomst. En begint al bij het ontwerpen van een woning. Welke materialen worden gekozen en welke bijdrage hebben deze aan de energie efficiency van de woning? Welke keuzes worden vervolgens gemaakt bij de inrichting en het gebruik van de woning? Steeds meer mensen willen weten waar een product vandaan komt en hoe dat product gemaakt wordt. Een product moet sociaal verantwoord geproduceerd zijn met zo min mogelijk verbruik van energie en grondstoffen. Én daarbij moeten producten lang mee kunnen en herbruikbaar zijn. Duurzaam wonen varieert dan ook van de keuze voor bouwmaterialen tot het ontwerpen van de energiehuishouding en van het goed scheiden van afval tot het licht uitdoen in ruimtes waar u niet bent. Enerzijds gaat het dus om investeringen in uw woning die zowel voor u als voor het milieu rendement opleveren. Anderzijds gaat het om bewustwording en gedrag.  Onze 10 tips kunnen u helpen in het verduurzamen van uw woning en interieur.

Tip 1: Wees zuinig en slim met energie

Neem energiebesparende maatregelen in uw woning. Plaats tijdklokken bij de verlichting. Schakel apparatuur echt uit, namelijk via de stand-by stand wordt er stiekem meer energie verbruikt dan u denkt. Zet uw verwarming uit als u op vakantie gaat. Plaats tochtstrippen langs deuren. Zo zijn er tal van kleine aanpassingen die u kunt doen. Loop eens kritisch door uw woning en bedenk wat u allemaal heel eenvoudig kunt besparen.

Tip 2: Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op het energieverbruik. Voor oudere woningen kunnen er veel verbetermogelijheden zijn: denk aan het vervangen van enkelglas door energiezuinige dubbele beglazing en het isoleren van het dak. Maar ook laagdrempelige maatregelen als het hangen van gordijnen en het tochtvrij houden van de woning hebben impact.

Tip 3: Haal groen in en rond om je huis

Levende groene planten passen helemaal bij de interieur trends van nu en dragen ook bij aan het verduurzamen van uw woning. Het binnenklimaat verbetert door vervuiling uit de lucht te filteren. Buiten kan het aanleggen van groen op het dak bijdragen aan de isolatie van de woning. Bomen in de tuin zorgen voor verkoeling in de zomer waardoor een airconditioner overbodig wordt.

Tip 4: Fair Trade en Cradle to Cradle

Kies bewust voor eerlijke producten en diensten en die maatschappelijk verantwoord zijn. Producten met een Fair Trade logo maken onderdeel uit van een organisatie die toeziet op een volwaardige beloning en ontwikkelingskansen van bijvoorbeeld koffieboeren in Amerika. Een Cradle to Cradle logo op een product wil zeggen dat het na gebruik kan worden hergebruikt.

Tip 5: Meubels en vloeren van duurzame materialen

Denk bij uw volgende aanschaf van een meubel of vloer eens aan gerecycled papier, kurk of bamboe als materiaal. Deze materialen zijn hip en ecologisch verantwoord geproduceerd. Bamboe is een grassoort die ‘verhout’ en al binnen 5 jaar oogstrijp is. Ook zijn er steeds meer designtoepassingen in interieur en wonen met bioplastic: dit is een materiaal dat gewonnen is uit natuurlijke producten, zoals aardappels en maïs.

Tip 6: Reduceer en scheid afval

Kijk bewust naar eigen (ver)gebruik van goederen en voeding en probeer uw afval te verminderen, te herbruiken of te recyclen. Zorg in elk geval voor de juiste scheiding van het afval, zodat het efficiënt verwerkt kan worden en het recycle proces in kan.

Tip 7: Vintage en tweedehands

In plaats van het kopen van nieuwe items voor uw interieur: kijk eens naar wat u al in huis heeft of wat u kunt vinden op een tweedehandsmarkt of internet. Geef het interieuritem een tweede leven. Met een likje verf of een kleine reparatie, kan het weer een volwaardig bestaan leiden en uw interieur positief verrassen. Kijk voor inspiratie eens op Pinterest.com. Dit is een verzamelsite van beeldmateriaal, waaronder ook uiteindlopende interieurideeën.

Tip 8: Duurzaam verlicht

Vervang oude gloeilampen en halogeen voor duurzame LED verlichting. Met LED verlichting zijn er steeds meer toepassingen denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Lumigrip RVS trapleuningen met LED verlichting en sensoren. De verlichting gaat automatisch aan en alleen wanneer het nodig is. Een verantwoorde keuze in verlichting en design.

Tip 9: Verf verantwoord

Een muur of meubel verven? Gebruik dan watergedragen verf zoals acryl in plaats van verf op terpentine basis. De giftdampen zijn slecht voor uw gezondheid en de natuur. De meest duurzame verf is op basis van 100% mineralen, zoals bijvoorbeeld kalkverf.

Tip 10: Subsidies en leningen

Check uw woning op energiebesparende maatregelen door het invullen van de vragenlijst op verbeteruwhuis.nl. Deze website is opgezet door Milieu Centraal en de overheid en geeft voor uw woonplaats direct inzichtelijk welke subsidies en leningen er voor u mogelijk zijn.

Wij hopen u met deze 10 tips een aantal handreikingen te hebben gegeven in de stap naar duurzaam wonen!