Veiligheid op de trap

Veiligheid op de trap

Mood accu - Lumigrip

Veiligheid in huis bevorderen

U heeft het zelf ook vast wel eens gehad. De lichtknop kunt u even niet zo een twee drie vinden, en dan is het toch wel behoorlijk donker in het trappengat. Met een beetje pech gaat het ook nog even helemaal mis en valt u van de trap. De meeste ongelukken gebeuren binnenshuis en daarbij is de trap de gevaarlijkste plaats in huis. Hier vinden de meeste ongevallen plaats blijkt uit onderzoek. Om dit te voorkomen kun u onder meer zorgen voor goede trapverlichting. Verlichting is echter niet het enige waarmee u ongelukken en andere ongemakken in huis kunt voorkomen. Bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen om de veiligheid in uw huis te verbeteren? U leest het in dit artikel!

Tip 1: Anti-slip

U rent weer eens veel te vlug over de treden zonder na te denken en u valt vervolgens van de trap af. Halve maantjes met vloerbedekking kunnen een goede uitkomst bieden om de veiligheid in huis op uw gladde trap (zonder vloerbedekking) aan te pakken. Dit is niet alleen veiliger voor uzelf, maar vooral ook voor de kleine kinderen onder ons die nog wel eens over trappen hollen of er zelfs vanaf springen. Indien u ervoor kiest om rubberen strips in te frezen op uw trap, zorgt u ook net voor dat beetje extra veiligheid. Twee rubberen (antislip) strips geven uiteraard nog meer veiligheid met zich mee. Een andere optie is een zelfklevende antislipband wat eigenlijk dezelfde functie heeft als rubberen strips. Zo weet u in ieder geval zo goed als zeker dat u niet meer van de trap glijdt. Een andere tip die wij u kunnen meegeven is dat het in ieder geval belangrijk is om niet met sokken of gladde schoenen de (gladde) trap te belopen.

 Tip 2: Opruimen

Zorg er vooral ook voor dat u uw trap regelmatig even goed schoonmaakt en eventuele rommel opruimt om ongelukken te voorkomen. Vochtige plekken kunnen funest zijn, want een gladde, natte trap is natuurlijk vragen om ongelukken. Heeft u gemorst op de trap? Dan is het belangrijk dat u dit gelijk even droog maakt en opruimt. Het is dus vooral ook belangrijk dat los van eventuele hulpmiddelen u ervoor zorgt dat uw trap ook regelmatig een schoonmaakbeurt krijgt en goed wordt opgeruimd om de veiligheid in huis te bevorderen. Laat dus vooral geen spullen op uw trap slingeren.

Tip 3: Trapverlichting

Optimale verlichting op uw trap zorgt ervoor dat het aantal ongelukken wel degelijk afneemt. Wanneer u deze verlichting liever niet op de trap zelf heeft, kunt u er ook voor kiezen om de verlichting in de trapleuning te verwerken. Zo bent u er ook zeker van dat uw trapgat en/of entree goed is verlicht op de momenten waarop u dat wenst. Met trapverlichting heeft u uiteraard ook tal van mogelijkheden waarbij u bijvoorbeeld kunt kiezen voor de sterkte van de verlichting op verschillende momenten. Daarbij kunt u sensoren laten inbouwen voor extra gemak en veiligheid waardoor de trapverlichting bijvoorbeeld aangaat wanneer het echt nodig is. Daarnaast kunt u ook kiezen voor spotjes in de muur of LED strips in de treden.

 Tip 4: Kindveilig

Jonge kinderen lopen de meeste risico’s om van de trap te vallen. Een val van de trap is een van de meest voorkomende ernstige ongevallen. Om extra veiligheid voor (jonge) kinderen te creëren op de trap kunnen traphekjes onderaan en bovenaan de trap een oplossing bieden. Zorg ervoor dat deze traphekjes zijn gemonteerd voordat uw kind kan kruipen. Het is ook handig om deze traphekjes pas weg te halen wanneer uw kind goed kan traplopen. Heeft u een kind op de arm? Dan is het als ouder van belang dat u altijd een hand aan de trapleuning houdt. Mocht u meer willen weten over hoe u uw huis kindveilig maakt, dan kunt u dat hier lezen.

Tip 5: Leuning

Dat klinkt misschien heel logisch, maar er zijn genoeg huizen of andere plekken waar de trappen geen leuningen hebben. Juist een leuning kan net dat beetje extra veiligheid met zich meebrengen waardoor er geen ongelukken gebeuren. Een gewone trapleuning is voor een klein kind vaak te hoog. U kun ervoor kiezen om een extra trapleuning voor kinderen aan te schaffen. Wanneer u hiervoor kiest, dient de trapleuning op een hoogte van 60 centimeter te worden gemonteerd. Een uitkomst hierbij is om de verlichting hierin te verwerken. Een trap met verlichting kan de veiligheid in uw huis bevorderen.

Gek genoeg worden de eerdergenoemde maatregelen vaak pas genomen wanneer het eigenlijk al te laat is en iemand dus toch al van de trap is gevallen. Een gezegde dat hier dan ook goed bij past: voorkomen is beter dan genezen. Zoals u heeft kunnen lezen zijn er naast de voor de hand liggende verlichting nog veel andere tips waarmee u de veiligheid in huis en daarmee op uw trap kunt verbeteren. Wilt u kijken hoe het met de veiligheid in uw huis gesteld is? Bekijk dan deze checklist!